torstai 4. syyskuuta 2014

New Yorkin lentävä suomalainen





New Yorkin lentävä suomalainen
Jouni Tossavainen


Like,
2014



Syyskuun lukuhetkiä olen rikastuttanut Jouni Tossavaisen uutuuskirjalla, joka kertoo Hannes Kolehmaisesta. Kirja olikin minulle harvinaista herkkua, sillä urheiluaiheisia romaaneja olen lukenut tuskin ollenkaan tähän mennessä. Tässä kirjassa minua kiinnosti urheilusankarin itsensä lisäksi ajankuvaus; taustalla juuri itsenäistynyt Suomi ja kiihkeät poliittiset kuviot, tarinan tapahtumapaikkana suuri ja suomalaisiakin luokseen houkuttava Amerikka.

Kirja on kirjoitettu päiväkirjan muotoon ja keskittyy vuoteen 1921. Vaikka tarina eteneekin päiväkirjamerkintöjen mukaan, aiemmat tapahtumat ja niiden syyt, koko henkilöhistoria lomittuu ehjäksi kokonaisuudeksi. Kuva Hanneksesta ja Kolehmaisten veljeksistä piirtyy aina lapsuuden ajoista asti: " Sillä aikaa kun äiti Sofia pesi herrasväen pyykkejä Kallavedessä näpit punaisena, Kolehmaisen kakarat saivat hiihtää ja juosta, jos kohta tehdä muutakin ilkeyttä siitä useimmiten kiinni jäämättä." Päällimäisenä on kuitenkin vuodet New Yorkissa, missä Hannes asui vuosina 1912-1921 nuoren perheensä kanssa. Hän työskenteli muurarina, samoilla rakennustyömailla teki pitkää päivää moni muukin paremman elämän perään lähtenyt suomalainen. Omalla porukalla seurattiin siis varmasti tarkkaan myös tapahtumia merten takana Suomessa, niin punaisten ja valkoisten vastakkainasettelua kuin maailmanlaajuisemminkin työläisten ja omistavan luokan suhteitakin. Eikä pelkästään seurattu sivusta, vaan noiden vuosien ristiriidat ja kuohunta ulottuivat tavalla tai toisella amerikansuomalaisten perheiden arkeen joskus pelottavallakin tavalla. Petturin leiman saanut joutui harkitsemaan kahdesti mahdollista Suomeen paluutaan. Vaan minkäs teet, kun mieheen iski Suomen kaipuu. Hannekseenkin.

Päiväkirjan tahdissa syntyy myös "tilikirjaa", johon Hannes merkitsee tarkkaan tekemänsä harjoitukset. Jo Tukholman olympialaisissa kolme kultaa ja yhden hopean tuonut mies joutui kuitenkin harjoittelemaan vaimoltaan salaa. Hän kävelee työmatkoja ja lenkittää koiraa, harjoittaa paikallaan juoksua työmatkallaan lautalla tai saunan takana. Oman osansa kirjassa saavat myös elämäntapavalinnat; Hannes luottaa kasvisten voimaan ruokavaliossaan ja jättää terävämmät juomat väliin.

Vaimo Alma on siis vaatinut mieheltä lupauksen juoksemisen lopettamisesta. New Yorkin läpijuoksun lähestyessä harjoittelu tulee entistä tärkeämmäksi ja pohdiskelut kilpailijoiden tekniikoista ja tyyleistä valtaavat ajatukset. Parisuhdetta rasittaa moni muukin asia kuin juoksu, perhe-elämän kuvaukset ovat mielenkiintoista luettavaa. Suunnitelmat Suomeen muutostakaan eivät vaimoa innosta.

Kirja on mielenkiintoinen paketti 1920-luvun historiaa amerikkalaisin ja suomalaisin silmin, Ja ennen kaikkea sen ajan huippu-urheilijan näkökulmaa ja haasteita, paitsi henkilökohtaisesti myös laajemminkin yhteiskunnallisesti nähtynä. Kuka edustaa ja mitä, amatöörinä vai ammattilaisena... "Ja tämä rusettikaulojen kosto vain sen takia, että Albin Strenroos ei suostunut lähtemään Antwerpeniin. Hannes sen sijaan juoksi ja turpaan tuli niin Suomen köyhiltä kuin Amerikan rikkailta, joita kuulustelijoidensa kanssa edusti New Yorkissa vallan ottanut seura NYAC." Kirjan lukeminen oli myös haastavaa, kun yritin Hanneksen tarinaa hahmottaa sen ajan raameihin - Suomen historiaan se oli helpompaa, mutta urheilun historiasta tietoa oli sitten sitäkin vähemmän. Tästä oli kuitenkin hyvä aloittaa!

Kirja on Liken lahjoittama arvostelukappale.


http://www.hs.fi/kulttuuri/a1420177134853

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9520111026



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti